2017’nin en önemli 10 teknolojik alanı

2017’nin en önemli 10 teknolojik alanı

Aşağıda listelenen teknolojiler sadece geçici bir trend değil; büyük ihtimalle geleceğimizde önemli bir yere sahip olacaklar. Bu teknolojiler ekonomiyi ve siyaseti etkileyecek, tıbbı geliştirecek ya da kültürümüze etki edecekler. Bazıları şu anda kullanıma girmeye başladı, bazıları ise belki on yıl sonra hayatımızda yer edecek. Ancak hepsi hakkında şimdiden bilgi sahibi olmalısınız.

  1. Felç tedavisi: Bilimciler, omurilik sakatlıkları sebebiyle yitirilen hareket kabiliyetini, beyne yerleştirilen kablosuz iletişim cihazları ile geri getirme konusunda ciddi gelişmeler kaydettiler.
  2. Otonom kamyonlar: Direksiyonunun başında bir insan bulunmayan kamyonlar yakında otoyollarda boy göstermeye başlayacak. Bu da sadece ABD’de kamyon şoförlüğü yapan 1,7 milyon kişiye gerek kalmaması demek.
  3. Yüzle ödeme yapma: Çin’deki yüz tanıma sistemleri artık ödeme yapmayı, tesisleri kullanmayı ve suçluları takip etmeyi sağlıyor. Diğer ülkeler de bu yöntemi uygulamaya başlayabilir.
  4. Kullanışlı kuantum bilgisayarlar: Google, Intel ve bazı araştırma gruplarının elde ettiği gelişmeler, bilgisayarların çok yakında, daha önce hayal bile edilemeyecek güçlere ulaşacağını gösteriyor.
  5. 360 derece özçekimler: Küre şeklinde görseller yaratabilen ucuz kameralar sayesinde fotoğrafçılıkta ve insanların hikayeleri paylaşma yöntemlerinde yeni bir dönem başlıyor.
  6. Sıcak güneş pilleri: Isıyı odaklanmış ışın haline getirebilen yeni güneş enerjili cihazlar, ucuz ve devamlı enerji sağlayabilir.
  7. Gen tedavisi 2.0: Bilimciler geçmişte kalıtsal bozuklukların tedavi edilmesini engelleyen temel sorunları çözmeyi başardı. Bir sonraki adımda, aynı yaklaşımın kanser, kalp hastalıkları ve diğer yaygın hastalıklara da uygulanması denenecek.
  8. Hücre atlası: Biyolojinin yeni mega projesi, gerçekten nelerden yapıldığımızı ortaya koyacak.
  9. Şeylerin bot ağı: Ev aletlerini internete bağlama konusunda engellenemeyen heves çok tehlikeli yan etkilere sebep oluyor ve gelecekte bu durum daha da kötüye gidebilir.
  10. Destekli öğrenme: Bilgisayarlar deneme yanılma yöntemi ile herhangi bir yazılımcının kendilerine öğretemeyeceği şeyleri öğrenebiliyor.

Kaynak: Technology Review,dunyahalleri.com 

 

>>>>>>> Yukarı