Birbirinden önemli konuşmacıları ağırlayarak, değerli fikirleri dinleyiciler ile buluşturmayı amaçlayan TED, 2016 yılında da çok faydalı olabilecek videolar yayınladı.
Genellikle yazarların, akademisyenlerin ve iş dünyasının önde gelenlerinin konuşmacı olarak katıldığı TED konferansları, dinleyicilerin yeni bilgiler öğrenerek ufkunu genişletmesine yardımcı oluyor.
Teknoloji konusunda yeni kavramların önem kazandığı ve gelecek yıllarda trend olacak teknolojilerin öne çıkmaya başladığı 2016 yılında en çok izlenen ve mutlaka izlemeniz gereken 10 TED teknoloji videosu;
1) Astro Teller: Başarısızlığı Kutlamanın Beklenmedik Yararları
Google X Başkanı Astro Teller, izleyicileri ekibinin oldukça önemli projelerle dünyanın en büyük sorunlarını çözdükleri “Ay’a yolculuk fabrikası” içine götürüyor. İnsanların büyük ve riskli projeler üzerinde çalışırken, insan hayatını kolaylaştıracak cesur fikirleri keşfederken kendini rahat hissetmelerini sağlayacak organizasyonları ortaya çıkarmanın sırrına tanık olacaksınız.
2) Linus Torvalds: Linux’un Ardındaki Deha
Linus Torvalds, iki kez teknolojiyi değiştirdi. Bunlardan ilki, Linux çekirdeğinin internete güç katmasına yardım etmesi. İkincisi ise Git, Dünya çapında geliştiriciler tarafından kullanılan kod yönetim sistemi. Ayrıntıları öğrenmek ister misiniz?
3) Raffaello D’Andrea: Geleceğin Büyüleyici Uçan Makineleri ile Tanışın!
“Drone” kelimesini duyduğunuzda muhtemelen çok kullanışlı veya çok korkunç bir şey olduğunu düşünüyorsunuz. Otonom sistemler uzmanı Raffaello D’Andrea, uçan makineler geliştiriyor ve son projeleri ile otonom uçuşun limitlerini zorluyor. Şaşırmaya hazır mısınız?
4) Alex Kipman: Hologramlar Çağına Fütüristik Bir Bakış
Bu fantastik gösteride, ekranların olmadığı kurgusal bir dünyayı keşfedeceksiniz. Alex Kipman, 3 boyutlu hologramları gerçek dünyaya getiriyor, dijital içeriği hissedip dokunabilmemiz için algılarımızı artırıyor. Nasıl mı?
5) Anthony Goldbloom: Makine Sayesinde Kaybedeceğimiz ve Kaybetmeyeceklerimiz İşler
Makine öğrenimi, artık sadece basit işleri yapmıyor. Günümüzde sınavlara not verme ve hastalıklara tanı koyma gibi daha karmaşık uygulamalar için kullanılabiliyor. Bu ilerlemeler ise şu soruyu beraberinde getiriyor: Gelecekte bir robot bizim işimizi mi yapacak?
6) Sam Harris: Kontrolü Kaybetmeden Yapay Zeka Üretebilir Miyiz?
Süper zeki Yapay Zeka’dan korkuyor musunuz? Sinirbilimci ve filozof Sam Harris’e göre sadece teorik olarak değil gerçekten de korkmalısınız. Ayrıca, insanüstü makineler üreteceğiz, fakat karıncalara davrandığımız gibi bizlere de aynı şekilde davranabilecek bir şeyi üretmeyle ilgili sorunlarla henüz boğuşmadık.
7) Meron Gribetz: Artırılmış Gerçeklik Başlığıyla Geleceğe Bir Bakış
Teknoloji, bizi gerçek dünyadan koparmak yerine çevremize daha da derinden bağlasaydı nasıl olurdu? Kullanıcıların hologramları aynı fiziki objeler gibi gördüğü, ellediği ve hareket ettirdiği bir artırılmış gerçeklik başlığı olan Meta 2 ile Meron Gribetz, hislerimizi kısıtlamak yerine artırmayı umut ediyor.
8) Olivier Scalabre: Bir Sonraki Üretim Devrimi Kapıda
Ekonomik büyüme son 50 yıldır yavaşlıyor ama rahatlama hiç beklenmeyen bir yerden gelebilir! Endüstriyel sistemler düşünürü Olivier Scalabre, dördüncü üretim devriminin (Endüstri 4.0) nasıl makroekonomik dönüşümü gerçekleştirip istihdamı, üretkenliği ve büyümeyi artıracağını detaylı bir şekilde anlatıyor.
9) Bettina Warburg: Blockchain Ekonomiyi Radikal Olarak Nasıl Değiştirecek?
Merkezi olmayan ekonomiye merhaba diyebilirsiniz. Bettina Warburg, bu yeni ve karmaşık teknolojinin ticareti kolaylaştırmak ve eski ticaret modellerini daha ilginç hale getirmek için bankalar veya hükümetler gibi merkezileştirilmiş kurumlara olan ihtiyacı nasıl ortadan kaldıracağını açıklıyor.
10) Wanis Kabbaj: Sürücüsüz Bir Dünya Nasıl Görünür?
Trafiğin, damarlarımızda akan kan gibi sorunsuz ve verimli bir şekilde aktığını hayal edebiliyor musunuz? Wanis Kabbaj, geleceğin taşıma sistemlerinin tasarlanması için biyolojimizden yararlanabileceğimizi düşünüyor. Bu ileri görüşlü konuşmada, heyecan verici kavramları bulacaksınız.